Friday, June 12, 2020

Nespullat, si ndikojnë në shëndetin e veshkave dhe zorrën e trashë

Përgatiti për Gazetën Shëndet Plus, Nutricionistja: Francesca Basha

Nespullat janë fruta të pasura dhe sjellin përfitime të ndryshme shëndetësore, le t’i shohim ato në detaje.

Mbron nga kanceri i zorrës së trashë

Nespullat janë veçanërisht të pasura me pektinë, një fibër të tretshme, e cili vepron si një laksativ, eliminon toksinat dhe zvogëlon ekspozimin e mukozave të traktit tretës ndaj çdo lënde toksike që mund të grumbullohet atje.

Mbron sistemin kardiovaskular

Falë përmbajtjes së tyre të lartë të kaliumit, nespullat ndihmojnë në ekuilibrin elektrolit të gjakut duke zvogëluar kështu rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve kardiovaskulare. Vitaminat e grupit A dhe B (veçanërisht folatet) dhe minerale të tjera si hekuri, mangani dhe bakri gjithashtu kontribuojnë në këtë ekuilibër. Ato gjithashtu ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut.

Ulja e niveleve të kolesterolit në gjak

Medlarët ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak. Kjo veti jepet kryesisht nga prania e fibrave që lidhin yndyrën e tepërt në zorrë, duke mos lejuar që të përthithet.

Ato ndihmojnë në përmirësimin e shikimit

Këto fruta janë veçanërisht të pasura me vitaminë A, e cila ka një efekt mbrojtës në retinë, duke kundërshtuar formimin e radikalëve të lirë me veprimin e tij antioksidant.

Miq të lëkurës dhe të mukozave

Përmbajtja e vitaminës A bën që nespullat të kenë një veprim antioksidues dhe për këtë arsye mbrojnë lëkurën dhe mukozën nga plakja dhe dëmtimet e shkaktuara nga agjentët e jashtëm.

Ndihmojnë në rinovimin e qelizave të gjakut

Magnezi, mangani, bakri dhe hekuri që përmbahen në nespulla janë minerale të rëndësishme që përdoren në reaksione kimike që çojnë në formimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut në gjak.

Lehtësojnë problemet e veshkave

Përdorimi i tyre rekomandohet veçanërisht në rastin e hiperuricemisë (nivele të larta të acideve urike në gjak) dhe gurëve në veshka. Në fakt, ata veprojnë si diuretikë duke promovuar eliminimin e acideve urike përmes urinës.

Karakteristika të tjera të nespullave

Përveç frutave, gjethet e nespullave kanë veti të dobishme. Ekstrakti i tyre vepron si një mukolitik: për këtë arsye në fitoterapinë përdoreN si ilaç për kollën. Të ziera mund të përdoret gjithashtu në trajtimin e kollës me gargarë. Në mjekësinë tradicionale kineze gjethet përdoren për të trajtuar dhimbje koke dhe të vjella. Ato gjithashtu përmbajnë acide të shumta dhe komponime polifenolike me veti antivirale. Të njëjtat gjethe në kozmetologji përdoren për të prodhuar kremra anti-inflamatorë dhe kundër skuqjes për lëkurën.

Këshilla për mënyrën e ruajtjes

Kur ato shfaqen të verdha dhe të buta  janë gati për grumbullim dhe këeshtu i gjejmë ato në tregjet tona. E rëndësishme është të kontrollojmë që të kenë një lëkurë të butë.Në këtë mënyrë sigurohemi që të kenë pjekurinë e duhur.Nespullat mund të ruhet në frigorifer për rreth një javë. Para se t’i konsumoni është e nevojshme t’i lani plotësisht dhe të hiqni lëkurën e tyre. Ato mund të hahen pas vakteve kryesore ose si një meze të lehtë midis vakteve sepse, duke pasur parasysh indeksin e tyre të ulët të glicemisë, ato nuk shkaktojnë rritje të papritur të sheqerit në gjak.Gjithashtu është mundur të pergatiten prej tyre salca shumë të ëmbla për të shoqëruar akullore ose ëmbëlsira ose reçel  për t’u shijuar në një mëngjes të shëndetshëm.

Kundërindikimet e nespullave

Nuk ka kundërindikacione në konsumimin e nespullave, për të cilat kemi parë se janë fruta shumë të shëndetshëm nga këndvështrime të ndryshme. Një argument tjetër vlen për farat e tyre, të cilat përmbajnë përbërës të quajtur glukozide cianogjene (në veçanti amigdalin), të cilat lëshojnë cianid hidrogjeni, një substancë toksike. Amigdalina është vdekjeprurëse në doza të larta, ndërsa në doza të ulta mund të shkaktojë simptoma të tilla si dhimbje koke ose vjellje. E gjithë kjo duket në fakt një kontradiktë, nëse mendojmë se në mënyrë të çuditshme nga farat e nespullave marrim një liker shumë të vlerësuar.

 

REFERENCA

Phenolic Composition from Different Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) Cultivars Grown in China and Their Antioxidant Properties by Wenna Zhang 1,2, Xiaoyong Zhao 1,2,Chongde Sun 1,2,3,Xian Li 1,2,3,* and Kunsong Chen

Pomological Traits, Sensory Profile and Nutraceutical Properties of Nine Cultivars of Loquat (Eriobotrya Japonica Lindl.) Fruits Grown in Mediterranean Area

C Gentile 1, C Reig 2, O Corona 3, A Todaro 4, A Mazzaglia 5, A Perrone 1, G Gianguzzi 4, M Agusti 2, V Farina 4

Metabolism of Phenolic Compounds during Loquat Fruit Development

Chang-Kui Ding, Kazuo Chachin,  Yoshinori UedaYoshihiro Imahori and Chien Y. Wang

No comments:

Post a Comment