Përgatiti për Gazetën Shëndet Plus, Nutricionistja: Francesca Basha
Pjepri është një frut perfekt për dieten gjatë verës. I pasur me antioksidante, vitamina dhe minerale, është i përsosur për të luftuar rraskapitjen për shkak të nxehtësisë së tepërt. Le të zbulojmë së bashku vetitë e pjeprit.
Pjepri është një frut veror i pasur me veti. Emri i tij shkencor është Cucumis melo dhe i përket familjes Cucurbitaceae e cila gjithashtu përfshin shalqirin. Origjina e saktë e kësaj bime është e paqartë, por duket se është ose aziatike ose afrikane. Sidoqoftë, në Itali u prezantua në epokën e krishterë.
Prodhuesit më të mëdhenj në të gjithë botën janë Azia dhe Evropa, veçanërisht Spanja, Franca dhe Italia. Për të rritur dhe pjekur bimën e pjepërve ka nevojë për një klimë të ngrohtë. Bima karakterizohet nga një kërcell kacavjerres ndërsa frutat kanë një formë ovale ose të rrumbullakosura, me lëkurë të verdhë dhe pulpë të bardhë ose portokalli, e cila mban farat, e karakterizuar nga një aromë e ëmbël, por vetëm nëse ka arritur pjekurinë e duhur. Të gjitha varietetete pjeprit kanë veti të dobishme për shëndetin. Le t’i studiojmë së bashku.
Pjepër: kalori dhe vlera ushqyese
Siç kemi parë, pjepri ka pak kalori (vetëm 34 për 100 gramë pjesë ushqimore), prandaj është një frut aleat i dietës. Eshtë gjithashtu i pasur me ujë (90%), kështu që ka fuqi të lartë ngopëse dhe ka forcë diuretike, të dobishme për pastrimin e veshkave. Gjithashtu parandalon dehidratimin për shkak të djersitjes së tepërt gjatë verës dhe lejon të rimbush kripërat minerale të humbura.
Vlera ushqyese për 100 gr pjepër | |
Ujë | 90 gr |
kcal | 34 |
Proteina | 0,8 gr |
Yndyrna | 0,1 gr |
Karbohidrate | 8 gr |
Fibra | 0,9 gr |
Kalcium | 9 mg |
Magnez | 12 mg |
Kalium | 267 mg |
Fosfor | 15 mg |
Vitamin C | 36,7 mg |
Folate | 21 µg |
Vitamina A | 7 mg |
Beta-karoten | 2 mg |
Vitami K | 2,5 µg |
Vitamin B3 | 0,7 mg |
Indeksi i glicemisë | 75 |
Pjepër: Karakteristikat ushqyese
Pjepri është një frut i pasur me antioksidantë, veçanërisht beta-karoten, kripëra minerale, në veçanti kalium, dhe vitamina. Ndër këto, më të bollshmet janë vitamina C dhe folatet. Le të hedhim një vështrim në elementët të pranishëm në pjepër.
Beta-karoten: është një pigment i verdhë-portokall që i jep ngjyre bimëve. Pjepri është i pasur me këtë substancë e cila ka vetinë e kundërshtimit të radikalëve të lira pasi ka aktivitet të fortë antioksidant. Përfaqson pararendësin e Vitaminës A, thelbësore për rritjen dhe diferencimin e qelizave dhe e domosdoshme për funksionimin e duhur të syve;
Kaliumi: ky mineral merret me procese të ndryshme jetësore: ekuilibrin acid-bazë, transmetimin e impulseve nervore dhe tkurrjen e muskujve. Zvogëlon presionin e gjakut dhe gjithashtu rregullon rrahjet e zemrës;
Niacina: kjo vitaminë ka një veprim vazodilatues, ul kolesterolin e keq dhe është pjesë e dy koenzimeve që janë të përfshirë në metabolizëm.
Vitamina C: pjepri është i pasur me vitaminë C, një substancë që ka një aktivitet të fortë antioksidant, duke mbrojtur kundër dëmtimit të shkaktuar nga radikalet e lira dhe për këtë arsye nga plakja. Ai gjithashtu stimulon sistemin imunitar dhe mbron nga gjendjet e gripit dhe ftohjet. Një mungesë e vitaminës C çon në infeksione të përsëritura, lodhje, dhimbje muskulore dhe humbje të oreksit.
Folate: ato përfaqësojnë pararendësit e acidit folik (ose vitaminë B9), një vitaminë themelore për funksione të shumta qelizore. Rregullon rritjen dhe riprodhimin dhe merr pjesë në sintezën e disa aminoacideve dhe hemoglobinës, proteina përgjegjëse për transportin e oksigjenit në inde.
REFERENCA
Ensminger, Marion Eugene (1993-11-09). Foods & Nutrition Encyclopedia, Two Volume Set. CRC
No comments:
Post a Comment