Përgatiti për Gazetën Shëndet Plus, Nutricionistja: Francesca Basha
Pjepri, në veçanti është një diuretik i shkëlqyeshëm, mbron lëkurën dhe shikimin dhe ka një veprim të mirë antioksidant. Le të shohim më në detaje se cilat janë të gjitha përfitimet e këtij fruti të shijshëm.
Antioksidant dhe antitumoral
Falë sasisë së lartë të beta-karotenit të pranishëm në pjepër, ky frut ka një aktivitet të shkëlqyeshëm antioksidues, kështu që konsumi i tij rekomandohet të parandalojë dëmtimin e shkaktuar nga radikalet e lira, pra plakjen e qelizave dhe tumoret.
Ul presionin e gjakut
Kaliumi që përmbahet në pjepër ndihmon për të stimuluar diuresën dhe për këtë arsye për të eleminuar lëngjet e tepërta, duke zvogëluar kështu vlerat e presionit të gjakut.
Mbron shikimin
Prania e Vitaminës A në pjepër garanton shëndetin e syve, duke mbrojtur kundër degjenerimit makular, një patologji e shkaktuar gradualisht gjatë procesit të plakjes së syrit.
Stimulon sistemin imunitar
Përmbajtja e lartë e vitaminës C mbron nga sulmet nga viruset dhe bakteret pasi stimulon sistemin imunitar.
Kundërshton mbajtjen e ujit dhe celulitin
Përmbajtja e lartë e ujit në pjepër dhe sasia e mirë e kaliumit stimulojnë diuresën dhe për këtë arsye kundërveprojnë mbajtjen e ujit dhe shfaqjen e celulitit. Parandalon sulmet në zemër dhe goditjet Ky veprim mbrojtës është për shkak të një substance që përmbahet në pjepër, adenozinë, e cila ka një veprim të hollimit të gjakut duke zvogëluar rrezikun e këtyre patologjive.
Mban të shëndetshme veshkat
Falë përmbajtjes së lartë të ujit, konsumimi i pjeprit stimulon diuresën dhe për këtë arsye i mban të shëndetshme veshkat.
Promovon nxirjen e lëkurës ndaj diellit ne menyre fiziologjike
Pjepri, si të gjitha bimët me ngjyrë portokalli, është e pasur me beta-karoten, një substancë që stimulon prodhimin e melaninës, promovon nxirjen e lekurës në menyrë të shëndetshme ndihmon në mbrojtjen e saj nga dëmtimet e rrezeve UV.
Pjepri: si ta zgjedhim dhe ta konsumojmë
Para së gjithash, le të shohim se si të zgjedhim një pjepër
Lëkura e jashtme: për të zgjedhur një pjepër rekomandohet të prekni lëkurën e tij të jashtme. Një pjepër në nivelin e duhur të pjekurisë do të ketë lëkurë paksa të butë, ndërsa nëse lëkura është shumë e fortë do të thotë që pjepri është akoma i papjekur ose, përkundrazi, nëse ështe shumë i butë, atëherë pjepri tashmë është shumë i pjekur; Aroma: një pjepër në shkallën e duhur të pjekurisë lëshon një parfum të mirë ndërsa një pjepër akoma e papjekur nuk do të nuhasë fare dhe një pjepër i pjekur do të ketë një erë të fortë. Këshillohet gjithashtu të blini pjepër me lëkurën e pa dëmtuar, pa mavijosje. Pjepri duhet të hahet i freskët, pasi të keni hequr lëvoren dhe farat. Mund të shijohet si një meze e lehtë e mëngjesit ose e pasdites dhe mund të përdoret gjithashtu për të përgatitur smoothie dhe lëngje që shuajnë etjen. Kombinime të shkëlqyera do ti keni me luleshtrydhe, pjeshkë, limon, tranguj, selino ose kajsi. Një racion optimale e pjeprit është rreth 150 gr, e barabartë me rreth 2 feta. Pjepri mund të përdoret gjithashtu për vetitë e tij kozmetike: lëngu i pjeprit mund të përdoret në lëkurën e ekspozuar në diell për efektin e tij freskues dhe dekompestues. Mund të përdorim gjithashtu pjepër për të bërë një maskë për lëkurën e fytyrës, duke e bërë atë të butë dhe të hidratuar. Thjesht përzieni 3 lugë gjelle pjepër të pjekur shumë me një lugë çaji mjalt dhe disa lugë qumësht bajameje. Lëreni në lëkurë për 15 minuta para se ta shpëlani.
Pjepri: kundërindikacione
Pjepri, megjithëse është i pasur me përfitime, ka kundërindikacione. Në veçanti, pasi që ka një indeks të lartë glicemik, konsumi i tij i zakonshëm nuk rekomandohet për diabetikët, veçanërisht nëse kombinohet me ushqime të tjera me indeks të lartë glicemik, siç janë makaronat dhe buka. Mos konsumoni sasi të mëdha sepse përmbajtja e lartë e kaliumit mund të shkaktojë dhimbje muskulare. Marrja e tij nuk rekomandohet edhe për ata që vuajnë nga çrregullime të stomakut.
REFERENCA
Ensminger, Marion Eugene (1993-11-09). Foods & Nutrition Encyclopedia, Tëo Volume Set. CRC
No comments:
Post a Comment