Blerta Brtai, mjeke mikrobiologe
- Fëmijët nga 1 deri në 10 vjeç nuk duhet të kenë te marrin me shumë se 50 mikrogramë në ditë,
- Foshnjat (më pak se 12 muaj) nuk duhet të marrin më shumë se 25 mikrogramë në ditë,
- Të rriturit nuk duhet të konsumojnë më shumë se 100 mikrogramë në ditë dhe nëse duhet të marrin shtesa, sasia e rekomanduar është 10 mikrogramë në ditë.
Duhet te dini se Vitamina D ka efekte anti-inflamatore dhe kapsulat janë në dispozicion , dhe mund te blihen me shitje te lire.
Doza më të larta ndonjëherë mund të rekomandohen nga mjeku për pacientët me mungesë të provuar të vitaminës D.
Disa njerëz me gjendje të caktuar mjekësore, siç janë problemet me veshkat, nuk mund ta marrin vitaminën D në mënyrë të sigurt.
-Nje pyetje e bere gjeresisht eshte se a mund ta kurojë COVID – 19, Vitamina D?
Jo. Nuk ka asnjë provë që tregon zvogëlon rrezikun e kapjes ose sëmundjes nga koronavirusi.
Por ekspertët besojnë se mund të ketë efekte të dobishme gjatë pandemisë.
Shtojcat e vitaminës D do të përmirësojnë shëndetin e njerëzve në nevojë.
Disa studiues kanë sugjeruar që njerëzit me mungesë të vitaminës D mund të jenë më të sëmurë nëse kapin koronavirusin e ri. Por faktorë të tjerë themelorë të rrezikut, të tilla si sëmundja e zemrës, janë gjithashtu të zakonshëm në këta pacientë, duke e bërë të vështirë për të nxjerrë përfundime.
Studiuesit spanjollë dhe francezë kane bërë prova klinike për të parë nëse vitamina D ndihmon pacientët me koronavirus të përmirësohen.
Sipas profesorit Jon Rhodes, Profesor Emeritus i Mjekësisë në Mbretërinë e Bashkuar, vitamina D ka efekte anti-inflamatore dhe disa hulumtime sugjerojnë që mund të dobësojnë reagimin imunitar të trupit ndaj viruseve.
Kjo mund të jetë e rëndësishme në pacientët shumë të sëmurë me koronavirus, ku dëmtimi i rëndë i mushkërive mund të rezultojë nga një “stuhi citokine” inflamatore në përgjigje të virusit, megjithëse shumë më tepër kërkime janë të nevojshme për të eksploruar këtë pikë, thotë. ai.
OBSH gjithmone ka theksuar se marrja e vitamines D do ndihmonte femijet ne trajtimin e pneumonive akute e cila rradhitet nder shkaqet e para te vdekjeve.
Vitamina D është një grup molekulash të tretshme në yndyrë të cilat janë mikronutrientë të rëndësishëm për shëndetin. Të dy vitaminat D2 dhe vitamina D3 mund të merren nga ushqimi por në sasi relativisht të vogla. Vetëm peshqit yndyror si salmon, ton, sardele ose merluc kanë një përmbajtje të konsiderueshme të vitaminës D3.
Shumica e vitaminës D3 sintetizohet në lëkurë pas ekspozimit ndaj rrezeve UVB nga dielli. Për fëmijët në disa vende, ushqimet e fortifikuara si drithërat, djathi dhe qumështi janë një burim i rëndësishëm i vitaminës D, përkundër përmbajtjes së tyre të ulët dhe shpesh të ndryshueshme të vitaminës D 15, 16, 17.
Në të rriturit , dieta kontribuon vetëm 10 deri në 20% të dyqaneve të vitaminës D, dhe kjo përqindje ka të ngjarë te jetë edhe më e ulët te fëmijët.
Gjatë muajve të dimrit, kur sinteza e vitaminës D natyrisht zvogëlohet për shkak të ditëve më të shkurtra, këndi i rrezeve të diellit dhe ekspozimi më i ulët i lëkurës, infeksionet akute të poshtme të frymëmarrjes janë më e zakonshme si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët . Vitamina D besohet se luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e sistemit imunitar, dhe mund të mbrojë potencialisht kundër infeksioneve, por edhe kancerin, sëmundjet kardiovaskulare dhe autoimune si diabeti i tipit I . Plotësimi i vitaminës D duket se zvogëlon incidencën dhe efektet e dëmshme të këtyre dhe kushteve të tjera, siç janë infeksionet akute të poshtme të frymëmarrjes, si dhe vdekshmërinë gjithëpërfshirëse.
No comments:
Post a Comment