Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog
Gjendjet shëndetësore që ndikojnë në tretje ose në përthithjen dhe përdorimin e proteinave nga ushqimi janë shpesh shkaku i hipoproteinemisë. Kufizimi i marrjes së ushqimit ose ndjekja e dietave shumë kufizuese mund të çojë gjithashtu në mungesë të proteinave në trup.
Kequshqyerja dhe nënngrënia: Hipoproteinemia mund të lidhet drejtpërdrejt me dietën e një personi, veçanërisht nëse një person nuk ha mjaftueshëm kalori ose shmang grupe të caktuara ushqimore.
Hipoproteinemia e lidhur me dietën mund të shfaqet në rastet e mëposhtme:
Nëse një person ka të ardhura të pamjaftueshme për të blerë ushqime dhe nuk konsumon mjaftueshëm kalori nga proteinat.
Gjatë shtatzënisë, pasi gratë kanë nevojë për shumë më tepër proteina se normalja për zhvillimin e fetusit. Ata që nuk janë në gjendje të hanë kalori të mjaftueshme nga burimet e proteinave për shkak të të përzierave dhe të vjellave ekstreme, kanë një rrezik të lartë të hipoproteinemisë.
Një person ka një çrregullim të të ngrënit, si anoreksia nervore dhe bulimia nervore. Këto shpesh rezultojnë në një dietë që nuk siguron proteina të mjaftueshme.
Individët që ndjekin një dietë kufizuese, si ajo që eliminon pothuajse të gjitha burimet e proteinave bimore dhe shtazore, mund të jenë në rrezik të hipoproteinemisë.
Çrregullime të mëlçisë: Mëlçia luan një rol kyç në përpunimin e proteinave në trup.
Nëse mëlçia nuk funksionon plotësisht, trupi mund të mos jetë në gjendje të marrë proteina të mjaftueshme për të kryer funksionet e saj jetësore. Kjo mund të ndodhë te njerëzit me një sërë çrregullimesh të mëlçisë, duke përfshirë hepatitin ose cirrozën.
Probleme me veshkat: Veshkat ndihmojnë në filtrimin e produkteve të mbeturinave nga gjaku në urinë. Kur funksionojnë siç duhet, veshkat lejojnë që proteinat të qëndrojnë në qarkullimin e gjakut. Megjithatë, kur veshkat dëmtohen ose nuk funksionojnë plotësisht, ato mund të rrjedhin proteina në urinë.
Kjo mund të ndodhë te njerëzit që kanë hipertension (presion të lartë të gjakut), diabet dhe disa sëmundje të veshkave. Si rezultat, një person mund të ketë një kombinim të hipoproteinemisë dhe proteinurisë, (proteina në urinë).
Sëmundja celiake: Sëmundja celiake është një sëmundje autoimune në të cilën sistemi imunitar gabimisht sulmon qelizat e trupit në zorrën e vogël.
Ky reagim ndodh kur një person ha ushqime që përmbajnë gluten, një proteinë që gjendet në grurë, thekër dhe elb.
Dëmtimi autoimun në zorrën e vogël mund të çojë në përthithjen e reduktuar të shumë lëndëve ushqyese, përfshirë proteinat.
Sëmundja inflamatore e zorrëve: Disa forma të sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD) shkaktojnë inflamacion në zorrën e holle. Kjo pjese e zorres është ajo ku trupi zbërthen shumë lëndë ushqyese thelbësore dhe i thith ato.
Dëmtimi i zorrës së hollë mund të çojë në mangësi të ndryshme të lëndëve ushqyese, duke përfshirë hipoproteineminë.
No comments:
Post a Comment