Sëmundja e gurëve në veshka është një problem i zakonshëm që prek rreth 15% të popullsisë. Konsumimi i zakonshëm i kafesë dhe kafeinës është shoqëruar me një rrezik të reduktuar të gurëve në veshka në një grup të madh. të studimeve vëzhguese. Sidoqoftë, nëse këto lidhje janë shkakësore nuk është vërtetuar për shkak të mundësisë së ngatërrimit në studimet vëzhguese dhe mungesës së të dhënave nga provat e kontrolluara të rastësishme.
Në një studim të Shuai Yan et al, në American Journal of Kidney Disease, u studiuan lidhje të anasjellta të konsumit të parashikuar gjenetikisht të kafesë dhe kafeinës me rrezikun e gurëve në veshka në një kampion të kombinuar prej 7,396 rastesh dhe 530,411 jo rastesh, të cilat mbështetën gjetjet nga shumica, por jo të gjitha studimet vëzhguese.
Në një rishikim sistematik të kohëve të fundit, studime në shkallë të gjerë, të bazuara në popullatë zbuluan se konsumi i kafesë ishte i lidhur me një rrezik më të ulët të gurëve urinare, me rezultate te ngjashme për konsumimin e kafesë me kafeinë ose pa kafeinë. Marrja e kafeinës tregoi një lidhje të pavarur me rrezikun e pekesuar te shfaqjes së gurëve në veshka në një analizë që përfshin 217,883 individë nga 3 studime.
Për më tepër, një studim grupor që përfshin 194,095 pjesëmarrës raportoi një rrezik afërsisht 26% më të ulët të zhvillimit të gurëve në veshka te individët që konsumonin ≥1 porcion në ditë kafe me kafeinë në krahasim me ata. të cilët konsumonin <1 racion në javë.
Ekzistojnë disa mekanizma themelorë që mbështesin lidhjet e kundërta të konsumit të kafesë dhe kafeinës me gurët në veshka. Kafeina ushtron veti diuretike nga receptorët e adenozinës në veshka. E kompensuar në mënyrë adekuate nga marrja e ujit, kafeina që përmbahet në pijet e kafesë rezulton në një rritje të rrjedhjes së urinës, e cila përfaqëson një faktor të rëndësishëm mbrojtës kundër zhvillimit të gurëve në veshka. Kafeina gjithashtu mund të zvogëlojë ngjitjen e kristalit të oksalatit të kalciumit në sipërfaqen apikale të qelizave epiteliale tubulare renale. Përveç kësaj, bimët e kafesë janë të pasura me acid citrik; Citrati urinar është një frenues i njohur i formimit të gurëve në veshka. Komponime të tjera bioaktive në kafenë pa kafeinë, si trigonelina, mund të gjenerojnë efekte të ngjashme mbrojtëse si kafeina.
Si përfundim, studimet sigurojne dëshmi gjenetike në mbështetje të lidhjeve të kundërta kauzale dhe kafeinës me gurët në veshka. Rritja e konsumit të kafesë dhe kafeinës mund të jetë një strategji parandaluese për gurët në veshka.
No comments:
Post a Comment