Pjesa më e madhe e konsumatorëve mendojnë se ruajtja e disa ushqimeve në frigorifer, i bën ato më jetëgjatë. Ky është një perceptim i gabuar. Çdo ushqim, i gatuar ose jo preket nga mikrobet të cilat jo domosdoshmërisht e bëjnë ushqimin të ketë aromë apo shije të keqe. Por hunda nuk do ju gënjejë kurrë. Nëse nuhasni një aromë të çuditshme e të pakëndshme, atëherë mos e konsumoni.
Majoneza: Nëse ushqimet me majonezë, ose vetë kavanozi i hapur është lënë në ambient të hapur për më shumë se 8 orë, atëherë ato nuk janë të sigurta për konsum.
Gjalpi: Gjalpi mund të prishet lehtë si nga nxehtësia, ajri apo drita. Nëse e fusni në frigorifer direkt pas blerjes, ai është i sigurt për konsum deri në 2-3 javë. Nëse do ta ruani në ngrirje, mbështilleni me qese plastike dhe mund ta ruani për 9 muaj.
Qumështi: Bakteret shumohen ndjeshëm tek qumështi, ndaj nëse ai ka aromë dhe shije të keqe hidheni menjëherë. Në frigorifer, qumështi zgjat për 2 javë ndërsa në ngrirje për 2-3 muaj.
Djathi: Djathërat e fortë qëndrojnë gjatë por nëse zënë myk atëherë mos i konsumoni. Këtu përjashtohet djathi francez i quajtur me myk. Djathërat më të butë mund të zgjasin për disa muaj. Djathi kremoz është i konsumueshëm për 2-3 javë, ndërsa gjiza dhe djathi i butë janë të ngrënshëm për 10 ditë.
Mishi : Nëse ruhet në frigorifer, mishi i gatuar i pulës ose viçit mund të jetë i ngrënshëm deri në 4-5 ditë. Mishi i freskët dhe i pagatuar mund të ruhet në frigorifer për 3-5 ditë. Nëse e ruani në ngrirje mund të jetë i sigurt për disa muaj. Mishi i grirë mund të rezistojë deri në 2 ditë në frigorifer, ndërsa në ngrirje mund të zgjasë 3 ose 4 muaj. Mishi i derrit reziston deri në 5 ditë në frigorifer ndërsa në ngrirje mund të qëndrojë deri në 6 muaj. Mishi i pulës duhet konsumuar maksimumi dy ditë pas blerjes. Ose duhet ruajtur në ngrirje,
E njëjta gjë vlen edhe për mishin e gjelit të detit. Ndërkohë mishrat e paketuar që blihen në market mund të zgjasin deri në 2 javë nëse nuk e hapni paketimin. Në ngrirje ato rezistojnë deri në 2 muaj, por cilësia ulet.
Vezët: Vezët mund t’i mbani në frigorifer për 3-5 javë, ndërkohë që gatimet me vezë mund të rezistojnë nga 3 deri në 5 ditë në frigorifer.
Peshku: Peshku duhet mbajtur në akull. Nëse nuk e gatuani menjëherë pas blerjes atëherë mund ta mbështillni me qese plastike dhe ta mbani në frigorifer për 2 ditë.
Frutat Dhe Perimet: Çdo aromë apo shije e keqe që ju ngacmon përpara konsumit të një fruti apo perimeje, sinjalizon nevojën për të mos e konsumuar. Frutat dhe perimet duhen larë mirë përpara konsumit dhe të thahen me një pecetë të pastër.
No comments:
Post a Comment