Farat Chia janë fara të vogla të zeza nga bimësia Salvia hispanica, e cila ka lidhje me mentën. Farat Chia ishin një ushqim i rëndësishëm për Aztekët dhe Majat në të kaluarën. Ata i çmonin ato për aftësinë e tyre për të siguruar energji të qëndrueshme. Në të vërtetë, “chia” është fjala e lashtë Maane për “forcën”.
Pavarësisht historisë së tyre të lashtë si një lëndë dietike, farërat chia u njohën si një superushqim moderne vetëm kohët e fundit. Në vitet e fundit, ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në të gjithë botën.
Një lugë gjelle, 28 gram fara chia përmbajnë:
- Fibra: 11 gram.
- Proteina: 4 gram.
- Yndyrëra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s).
- Kalcium: 18% e RDI.
- Mangan: 30% e RDI.
- Magnez: 30% e RDI.
- Fosfori 27% e RDI.
Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të lartë zinku, vitaminë B3 (niacin), kalium, vitaminë B1 (tiaminë) dhe vitaminë B2.
Në këtë postim do t’ju paraqesim përfitimet shëndetësore të farave chia:
- Ju ndihmojnë të humbni peshë
- Janë të pasura me acide yndyrore Omega-3
- Ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe infraktit në zemër
- Përmirësojnë shëndetin e kockave
- Janë ideale për diabetikët sepse ulin nivelin e sheqerit në gjak
- Zvogëlojnë dhe parandalojnë çdo lloj inflamacioni
- Janë ta pasura me antioksidantë dhe luftojnë radikalet e lira
- Janë të pasura me proteina dhe ideale për personat që merren me aktivitet fizik./ shëndeti.com.al/ HEALTH
No comments:
Post a Comment