Thursday, April 22, 2021

Farat Chia: Përdorini çdo ditë, kanë veti të pafundme ushqyese

Farat Chia janë fara të vogla të zeza nga bimësia Salvia hispanica, e cila ka lidhje me mentën. Farat Chia ishin një ushqim i rëndësishëm për Aztekët dhe Majat në të kaluarën. Ata i çmonin ato për aftësinë e tyre për të siguruar energji të qëndrueshme. Në të vërtetë, “chia” është fjala e lashtë Maane për “forcën”.

Pavarësisht historisë së tyre të lashtë si një lëndë dietike, farërat chia u njohën si një superushqim moderne vetëm kohët e fundit. Në vitet e fundit, ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në të gjithë botën.

Një  lugë gjelle, 28 gram fara chia përmbajnë:

  • Fibra: 11 gram.
  • Proteina: 4 gram.
  • Yndyrëra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s).
  • Kalcium: 18% e RDI.
  • Mangan: 30% e RDI.
  • Magnez: 30% e RDI.
  • Fosfori 27% e RDI.

Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të lartë zinku, vitaminë B3 (niacin), kalium, vitaminë B1 (tiaminë) dhe vitaminë B2.

Në këtë postim do t’ju paraqesim përfitimet shëndetësore të farave chia:

  • Ju ndihmojnë të humbni peshë
  • Janë të pasura me acide yndyrore Omega-3
  • Ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe infraktit në zemër
  • Përmirësojnë shëndetin e kockave
  • Janë ideale për diabetikët sepse ulin nivelin e sheqerit në gjak
  • Zvogëlojnë dhe parandalojnë çdo lloj inflamacioni
  • Janë ta pasura me antioksidantë dhe luftojnë radikalet e lira
  • Janë të pasura me proteina dhe ideale për personat që merren me aktivitet fizik./ shëndeti.com.al/ HEALTH

No comments:

Post a Comment