Salmoni është një nga llojet më ushqyese të peshkut që ofron disa përfitime shëndetësore. I pasur me acide yndyrore omega-3, vitaminë B12 dhe ushqyes të tjerë esenciale, salmoni është i mrekullueshëm për shëndetin e flokëve dhe lëkurës. Shija e mrekullueshme dhe përfitimet e shkëlqyera shëndetësore të salmonit e bëjnë atë një nga peshqit më të dashur në botë.
Salmoni është një peshk popullor yndyror që përmban yndyrna të mira. Kjo e bën atë të mirë për shëndetin e zemrës dhe kolesterolin. Një sasi e mirë e proteinave, vitaminave, mineraleve dhe përmbajtjes së acidit yndyror omega-3 dhe -6 kontribuon në shëndetin e përgjithshëm.
Konsideruar si një superushqim, faktet ushqyese të salmonit përfshijnë elemente antioksidues si seleni dhe minerale të tjera si fosfor, zink dhe kalium, si dhe grupi i vitaminave B-riboflavin, niacin, tiamin, B6, folat dhe B12. Prandaj, salmoni ndihmon në shëndet të mirë, pasi ai plotëson shumicën e mangësive minerale dhe vitaminave në trupin tonë, nëse e bëjmë pjesë të dietës sonë.
12 Përfitimet shëndetësore të salmonit
A është salmoni i shëndetshëm? Është një pyetje e drejtë pasiqë salmoni është një peshk yndyror me një sasi të madhe yndyrash. Megjithatë, kjo yndyrë është plotësisht e shëndetshme dhe është e mirë për zemrën dhe lëkurën.
Salmoni është një burim i shkëlqyeshëm ushqimor për zemrën dhe trurin. Studimet mjekësore kanë zbuluar se marrja e 0.45 deri në 4.5 gramë acide yndyrore omega-3 mund të përmirësojë ndjeshëm funksionimin e zemrës, të ulë presionin e gjakut dhe të zvogëloj inflamacionin. Peshku gjithashtu kontribuon në shëndetin njohës (kognitiv) për shkak të pranisë së DHA-një lloj acidi yndyror i omega-3.
Vlen të theksohet se salmoni i egër përmban më shumë vlera ushqyese sesa ai kultivuar. Salmoni i kultivuar rritet me dietë artificiale të bazuar në pelete, në vend të dietës së tyre natyrore që përbëhet nga krustace, mizat dhe peshqit më të vegjël të cilët përndryshe do të konsumonin në habitatin e tyre natyral. Si rezultat, ngrënia e salmonit nga një rezeruar, nuk do t’ju sjellë dobi aq sa konsumimi i salmonit të egër të kapur.
- Përmirëson shëndetin kardiovaskular
Salmoni është një burim i pasur i acideve yndyrore omega-3 (EPA dhe DHA) dhe kaliumit. Acidet yndyrore omega-3 dhe -6 të kombinuara me kalium në masë të madhe kontribuojnë në shëndetin e zemrës, pasi zvogëlojnë inflamimin e arterieve, ulin nivelet e kolesterolit dhe mbajnë nivelet e presionit të gjakut. Kaliumi ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut dhe parandalimin e mbajtjes së tepërt të lëngjeve. Kështu, marrja e rregullt e salmonit mund të zvogëlojë ndjeshëm problemet mjekësore të lidhura me zemrën, duke përfshirë sulmet në zemër, goditjet, aritminë, presionin e lartë të gjakut dhe triglicerideve të larta.
- Riparon indet e dëmtuara
Salmoni është burim i mirë i proteinave. Përveç lëndëve ushqyese esenciale, trupi ynë kërkon proteina pasi është blloku ndërtrues për eshtrat, muskujt, kërcin, lëkurën dhe gjakun. Ndihmon trupin për të ndërtuar dhe riparuar indet pas një dëmtimi, mbron shëndetin e kockave dhe mban masën e muskujve gjatë humbjes së peshës. Ajo gjithashtu ruan një normë të shëndetshme metabolike dhe përmirëson dendësinë dhe forcën e kockave.
- Burim i shkëlqyeshëm i vitaminës B kompleks
Salmoni është i pasur me të gjithë grupin e vitaminës B-B3, B5, B7, B6, B9, B12 dhe kështu me radhë. Kompleksi i Vitamina B luan rol kryesor në ruajtjen e një ekuilibri të shëndetshëm të të gjitha funksioneve trupore. Grupi B i vitaminave punon në mënyrë të pavarur për ta kthyer ushqimin e konsumuar në energji, për të krijuar dhe riparuar ADN-në, dhe për të zvogëluar inflamacionin. Ndër të gjitha vitaminat B, salmoni është më i pasur me vitaminë B3 (niacin) dhe vitaminë B6. Vitamina B3 ndihmon në uljen e nivelit të kolesterolit, ndërsa vitamina B6 përmirëson shëndetin e trurit. Salmoni gjithashtu ka një sasi të mirë të B12 e cila është jetike për funksionimin e trurit dhe sistemit nervor, ekuilibrin hormonal dhe disa funksione metabolike.
- Ndihmon në funksionimin e duhur të tiroides
Një nga funksionet e rëndësishme të selenit është ruajtja e funksionit të duhur të tiroides. Një pjesë e mirë e salmonit mund të sigurojë një sasi të konsiderueshme të selenit. Ky mineral thelbësor në gjurmë mbron gjëndrën tiroide nga dëmtimet oksiduese të shkaktuara gjatë sintezës së hormonit tiroide. Qelizat e gjëndrës tiroide prodhojnë peroksid hidrogjeni që përdoret për të bërë hormonin tiroide.
- Promovon shëndetin e trurit
Nivelet e larta të DHA punojnë në bashkëpunim me vitaminën A, vitaminë D dhe selenin në salmon për të rritur dhe përmirësuar funksionin e trurit. Në fakt, shtojcat e acidit yndyror omega-3 përdoren për të trajtuar çrregullime psikologjike, si sëmundjen e Alzheimerit dhe Parkinsonit. Ngrënia e salmonit gjatë shtatzënisë mund të ndihmojë në përmirësimin e zhvillimit të trurit të fetusit dhe shëndetit.
- Mund të parandaloj kancerin
Bazuar në përmbajtjen e mahnitshme të acidit yndyror omega-3, salmoni konsiderohet si një superushqim. Medikalisht, është vërtetuar se acidet yndyrore omega-3 mund të kenë një efekt të thellë në qelizat e kancerit dhe të vrasin tumoret. Disa nga kanceret si kanceri i lëkurës, kanceri i prostatës, kanceri kolorektal, kanceri i mëlçisë, kanceri i lëkurës i shkaktuar nga UVB dhe tumoret e trurit mund të trajtohen dhe parandalohen me acide yndyrore omega-3.
- Lufton inflamacionin e nyjeve
Përsëri, acidet yndyrore omega-3 në salmon ndihmojnë në reduktimin e kushteve të ndryshme inflamatore të nyjeve duke përfshirë osteoartritin. Salmoni përmban një grup proteinash të vogla të quajtur peptide bioaktive. Një peptid i tillë bioaktiv, i quajtur kalcitonin, dihet të rrisë, rregullojë dhe stabilizojë sintezën e kolagjenit në kërcetin osteoartritik të njeriut.
- Ndërton inteligjencën njohëse tek fëmijët
Meqenëse salmoni është i mirë për shëndetin e trurit, nënat shtatzëna duhet të hanë salmon për të ndërtuar aftësi njohëse dhe aftësi për të mësuar tek fëmijët. Salmoni gjithashtu duhet të përfshihet në dietën e fëmijëve në rritje, pasi salmoni gjithashtu mund të ndihmojë të frenoj ADHD dhe për të rritur performancën akademike.
- Vetitë antioksiduese
Ngjyra rozë e salmonit vjen nga prania e astaksantinës, një anëtari të familjes karotenoide të antioksidantëve. Ndryshe nga karotenet dhe karotenoidet e tjera, astaksantini nuk kthehet në retinoid në trupin e njeriut. Ky është një antioksidant nga natyra dhe është i mirë për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare, imune, inflamatore dhe neurodegjenerative.
- Përmirëson shikimin
Pabesueshmërisht i pasur me acide yndyrore omega-3 dhe vitaminë A, salmoni është një burim i mrekullueshëm ushqimor për sytë. Konsumi i rregullt i salmonit mund të ndihmojë në shërimin e sindromës të syve të thatë dhe simptomave të degjenerimit makular (AMD) që lidhen me moshën.
A mund të hani lëkurën e salmonit?
Ky peshk është një paketë e përgjithshme ushqyese. Lëkura e salmonit është e ngrënshme dhe është po aq ushqyese sa mishi i peshkut. Në të vërtetë, lëkura e salmonit është më e pasur me përmbajtjen e acidit yndyror omega-3 sesa mishi i peshkut. Ajo gjithashtu përmban një sasi të mirë të fosforit dhe kaliumit.
Mishit të salmonit i mungon vitamina D. Por lëkura e salmonit, dhe veçanërisht kockat, janë të mbushura me vitaminë D. Prandaj, konsumimi i lëkurës së salmonit ndihmon në thithjen e kalciumit dhe si pasojë nxit zhvillimin e kockave të shëndetshme.
Lëkura e salmonit nuk ka ndonjë efekt anësor. Ngrënia e lëkurës salmonike vetëm do të rrisë nivelin e furnizimit me acid yndyror omega-3 nga peshku. Sa më shumë acide yndyrore omega-3 shtohen në dietën tonë, aq më mirë është për shëndetin tonë. Kjo është për shkak se rrit aftësitë anti-inflamatore të trupit dhe përmirëson shëndetin e trurit duke riparuar dëmtimin e qelizave të trurit.
Megjithatë, është e këshillueshme të hani lëkurën e salmonit të egër të kapur në vend të salmonit nga fermat e ngritura. Kjo është për shkak se lëkura e salmonit të kultivuar mund të ndotet me ndotës si bifenilet e poliklorinuara (PCB), pesticidet, dioksinat dhe zhiva. Një studim i kryer nga Universiteti i Indianas zbuloi se salmoni i kultivuar ka përqendrim më të lartë të ndotësve sesa ai i egër. Një tjetër gjë e rëndësishme për të vënë në dukje në lidhje me lëkurën e salmonit është se procesi i gatimit nuk ndikon në vlerën ushqyese të lëkurës. Kështu, ju mund t’a pjekni në skarë, skuqni, pjekni, ose cilëndo mënyrë që ju dëshironi, lëkura e salmonit është e shijshme dhe e shëndetshme në çfarëdo mënyre.
A ndikon salmoni në shtuarje të peshës?
Përkundër besimit popullor, salmoni nuk ndikon në shtuarje peshe. Në fakt, salmoni në të vërtetë ndihmon në humbje peshe. Ekspertët e shëndetësisë rekomandojnë që të përfshini një sasi të mirë të perimeve, proteina si nga peshku dhe mishi i pulës, dhe frutat në një plan diete për humbjen e peshës. Salmoni përmban një sasi të mirë të proteinës së ligë, e cila punon në favor të humbjes së peshës. Kjo është për shkak se proteinat kanë tendencë për të i’u mbajtur të ngopur për një periudhë më të gjatë, duke e mbajtur nivelin e sheqerit në gjak të ekuilibruar. Si rezultat, ju mban të kënaqur, duke reduktuar marrjen e ushqimit gjatë gjithë ditës. Ju mund të hani në mënyrë të sigurt dy pjesë të salmonit në javë për të marrë sasinë e kërkuar të ushqyesve.
Sipas studimeve të publikuara nga Gazeta Ndërkombëtare e Shëndoshësisë dhe Gazeta e Ushqyerjes klinike (Maj 2007), një dietë me peshk (me proteina të liga) me stërvitje të rregullta do t’ju ofrojë rezultate më të mira dhe më të shpejta se sa vetëm duke ushtruar në palester. Për më tepër, salmoni është i ulët në përmbajtje kalorike. Një shërbim (porcion) prej 198 gram salmon do të sigurojë 14% të vlerës ditore (DV) të kalorive. Një shërbim prej 85 gramësh salmon coho ose sockeye ka vetëm 118 dhe 144 kalori, respektivisht./nutricione
No comments:
Post a Comment