Përshtati në shqip Rigers Nikolla
Studimi i ri hedh poshtë disa mite që ne dinim rreth konsumimit të qumështit.
Një gotë qumësht çdo ditë mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e vuajtjes nga sëmundjet e zemrës, sipas një studimi të ri global. Një ekip studiuesish gjithashtu zbuluan se pirësit e qumështit kanë nivele më të ulëta të kolesterolit, i cili mund të bllokojë arteriet dhe të çojë në sulme në zemër ose goditje në tru. Ata që pinë qumësht çdo ditë ulin rrezikun e sëmundjes koronare të zemrës me 14%, thanë autorët e studimit në një njoftim.
Duke studiuar informacionin shëndetësor të 2 milion britanikëve dhe amerikanëve, shkencëtarët zbuluan ata që konsumojnë sasi të mëdha qumështi ishin më pak të prirur ndaj sëmundjeve kardiovaskulare.
Gjetja e re vjen ndërsa një provë në rritje që tregon se produktet e qumështit mund të jenë vërtet të dobishme për shëndetin tuaj. Studimet e kaluara, më parë kishin arritur në përfundimin se produktet e qumështit konsideroheshin deri diku të dë mshme pë r shë ndetin.
Ekipi ndërkombëtar nuk ishte në gjendje të gjente një lidhje midis konsumit të rregullt të qumështit dhe niveleve të rritura të kolesterolit.
Kur bashkuan të dhënat nga studimi i Biobank në MB, studimi britanik i lindjes 1958 dhe studimi i shëndetit dhe pensionit nga SH.B.A., shkencëtarët zbuluan se ata që pinin më shumë qumësht kishin nivele më të ulëta të yndyrnave në gjak.
Sidoqoftë, autorët zbuluan se pirësit e rregullt të qumështit zakonisht kanë një indeks më të lartë të masës trupore (BMI) në krahasim me ata që nuk pinë qumësht.
Megjithëse mbipesha, diabeti dhe gjendje të tjera që ndikojnë në metabolizëm gjithashtu kanë lidhje me mbingopjen e tepruar të produkteve të qumështit, Prof Karani tha se nuk kishte prova se marrja e qumështit më të lartë rriti shanset e diabetit.
Qumështi ka qenë prej kohësh i njohur për të ndihmuar në ndërtimin e kockave dhe për t’i siguruar trupit një rritje të vitaminave dhe proteinave.
Ky është një lajm shumë i mirë për konsumatorët e rregullt të qumështit./Burimi Daily Mail
No comments:
Post a Comment