Ushqimet e vërtetuara shkencërisht që bëjnë mirë për zemrën
- Alkooli: Rrit kolesterolin e mirë HDL (në doza të vogla).
- Bajamet: Ulin kolesterolin e keq LDL, ulin inflamacionin (reduktim i hsCRP), ulin oksidimin e LDL-se
- Fruta të tjerë tëe thatë (pistaket, arrat, pekanet): Përmirësojnë profiling lipidemik
- Avokado: Ul trigliceridet
- Hudhra: ul tensionin arterial; përmirëson profilin lipidemik (edhe pse rezultatet përplasen)
- Qepa: ul grumbullimin e hemopetaleve
- Xhenxhefili: Përmirëson raportin LDL:HDL
- Shafrani i Indisë: Ul oksidimin e LDL-së
- Ushqimet me bazë soje: Ulin LDL-në
- Molla: Ul LDL-në
- Bostani: Ul presionin e gjakut; ul tendosjen arteriale
- Shega: Ul tensionin arterial; përmirëson qarkullimin koronar; ul oksidimin e LDL-së
Ushqime të tjera të pasura në polifenole
- Çokollata e zezë: Ul presionin e gjakut
- Rrushi: Ul oksidimin e LDL-së
- Vera e kuqe: ul tendosjen e enëve të gjakut
No comments:
Post a Comment